Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chester, CT
    Boat
    Sea Ray
    Details
    2008 330 Sundancer
    Engine(s)
    Merc 8.1 Horizons
    Posts
    817

    Kohler 5EC "1000 Error"

    Has anyone ever seen, or know about what this error code means? It's not listed in the owners manual!!! The genny is only on it's second year - it was winterized and commissioned this spring by the marina, but when I went to test today, this 1000 Error came up. Any help would be much appreciated. Thanks!

    Art Z. - "Off Broadway II"
    Chester, CT
    2008 330 Sundancer
    8.1H's, Sea-Lift Swim Platform,
    Kohler Genset, Vetus 55 Bow Thruster,
    Mercury 280 Dynamic RIB, 8 HP Mercury OB

  2. #2
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Northeast
    Boat
    Sea Ray
    Details
    2005 48DA
    Engine(s)
    Cummins QSC-540
    Posts
    2,458

    Re: Kohler 5EC "1000 Error"

    I just got mine. Tried starting cold and got 1001 ERROR. Also got EC56 which is overheated air. It did run fine for an hour after we launched. A week later, nothing. The fuel switch makes a big click and then the fuel pump makes a peculiar sound.
    Do svidanya

    Previous Boats

    2007 Sea Ray 290DA Twin 5.0 Bravo III
    2008 Sea Ray 330DA 496 Mag SeaCore Bravo III


  3. #3
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chester, CT
    Boat
    Sea Ray
    Details
    2008 330 Sundancer
    Engine(s)
    Merc 8.1 Horizons
    Posts
    817

    Re: Kohler 5EC "1000 Error"

    I figured out the cause - switch on the unit was "not" in the Auto position. To start the genny from the helm, the switch must be in Auto. The marina winterized/spring commissioned it, but the new kid who did the work last week, didn't know any better. He put it on Auto to test, but then put it back where he found it.

    Art Z. - "Off Broadway II"
    Chester, CT
    2008 330 Sundancer
    8.1H's, Sea-Lift Swim Platform,
    Kohler Genset, Vetus 55 Bow Thruster,
    Mercury 280 Dynamic RIB, 8 HP Mercury OB

  4. #4
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Northeast
    Boat
    Sea Ray
    Details
    2005 48DA
    Engine(s)
    Cummins QSC-540
    Posts
    2,458

    Re: Kohler 5EC "1000 Error"

    My EC56 was because the connector to the sensor on the air intake vibrated itself loose. I reconnected and the generator was back online.
    Do svidanya

    Previous Boats

    2007 Sea Ray 290DA Twin 5.0 Bravo III
    2008 Sea Ray 330DA 496 Mag SeaCore Bravo III


  5. #5
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Lake Allatoona
    Boat
    SeaRay
    Details
    260 Sundancer 2008
    Engine(s)
    350 Mercruiser Bravo III
    Posts
    2

    Re: Kohler 5EC "1000 Error"

    We received the same error on a 2008 Kohler with only 7 hours on it now reads error code 62? Manual says low sea water pressure. Does anyone have any tips on correcting this?

  6. #6
    Join Date
    May 2010
    Location
    GA
    Boat
    Sea Ray
    Details
    '90 270
    Engine(s)
    454 Bravo1 4KW Kohler, AC
    Posts
    1,178

    Re: Kohler 5EC "1000 Error"

    Quote Originally Posted by Tony Van De Ryt View Post
    ..... only 7 hours on it now reads error code 62? Manual says low sea water pressure. Does anyone have any tips on correcting this?
    You didn't say if the seacock was full open or if you had checked the strainer for a buildup of whatever. Maybe you have sucked in some mud or the whatever.
    Or, it could have a damaged impeller because someone ran it without first opening the seacock or without a prime.
    Last edited by JerryS; 08-01-2010 at 04:48 PM.




  7. #7
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Aloha, Oregon
    Boat
    Sea Ray Dancer
    Details
    2009/280DA
    Engine(s)
    350 Mag EFI, B-3, Kohler gen, heat-AC, finally a windlass
    Posts
    306

    Re: Kohler 5EC "1000 Error"

    Funny thing I had the same EC 1000 yesterday and could nto figure out the problem. I'll try the auto function. Could something else however, either way it would not start 2 hours on the unit new this year.

    "Indigo" moored at Salpar Bay, Hayden Island Oregon


    2004 NW Jet 22', Hartop, Kodiak 350/ Hamiton 212
    Tow truck;2004 Dodge 1 ton Cummins

  8. #8
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Lake Allatoona
    Boat
    SeaRay
    Details
    260 Sundancer 2008
    Engine(s)
    350 Mercruiser Bravo III
    Posts
    2

    Re: Kohler 5EC "1000 Error"

    Quote Originally Posted by Spot View Post
    Funny thing I had the same EC 1000 yesterday and could nto figure out the problem. I'll try the auto function. Could something else however, either way it would not start 2 hours on the unit new this year.
    Jerry, We just purchased the boat a few weeks ago. We did run the generator and followed the start instructions a few times before. We did clean one screen, are there multiple seacocks and screens to check? When it stopped running we were in about 7 feet of water so could well be Lake Allatoona slime. Any ideas who to take it to for service if we can't get it working? It is still under warranty and has the extended Passport also?

  9. #9
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    East Coast
    Boat
    Sea Ray
    Details
    2005 420DB with AB 11 DLX Tender, Raymarine Dual E120 MFD/Radar/XMWeather, ST7001 A/P, SeaLift
    Engine(s)
    T-Cummins 450Cs Straight-Drives, 9KW Onan Generator, 40HP Yamaha for tender.
    Posts
    7,684

    Re: Kohler 5EC "1000 Error"

    You should be able to see fair amount of water coming from generator exhaust. If you don't see it, then you know that it's a water flow problem.

    1. Close the seacock and make sure that the seastrainer is clean.
    2. Open the seacock and try running it again. If no good you might have clogged scoopstrainer (possibly oicked up some eelgrass or seaweeds). You would have to dive under to see it with your eyes. Backing up sometimes gets it off, but no guaranty.
    3. If the seastrainer and the scoopstrainer are clean, then you have to check the impeller condition.

    These're the main 3 mechanical items that control/provide the waterflow. If all 3 are good and the water flow is poor, then you have a bigger issue.

    2005 420DB "Inspiration" - 420/44 DB Owners Club
    Previously Owned: 2004 320DA "Boat A Bing" || 2001 240DA "Very Delicately" || 1997 175BR "Another Toy"

    Live a good life and in the end, it's not the years in a life, it's the life in the years. - Abraham Lincoln

  10. #10
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Atlanta
    Boat
    Sea Ray
    Details
    2006 52DB
    Engine(s)
    QSM11s
    Posts
    509

    Re: Kohler 5EC "1000 Error"

    The boat next to me is having this problem (also a Kohler gas generator), although a little different. The switch was in fact in Auto, but when we try to start the unit from the salon we get a 1000 ERR. The unit doesn't even try to crank. If I go into the bilge and move the switch from AUTO to RUN, I can start the generator and it runs perfectly (for two hours now). So we know the water flow is fine. But the entire time it's running in this mode I'm getting a 1000 ERR on the Kohler control pad in the salon. It's working fine, providing power, etc. I tried turning it off, switching back to AUTO and starting it from the salon, same thing, 1000 ERR. So either way I get the 1000 ERR but it's not water flow or some problem with the generator itself as the gen runs fine with I start/run it from the bilge. Any ideas?

    Thanks!
    Jason
    Captain Jason F - Licensed 50-Ton Master USCG Captain
    2003 300 Sundancer (Sold)
    2005 390 Sundancer (Sold)
    2005 48 Sundancer (Sold)
    2006 52 Sedan Bridge


Similar Threads

  1. Should "Holding tank" and "Tiki bar" threads expire?
    By MonacoMike in forum ClubSeaRay.com Suggestions
    Replies: 20
    Last Post: 02-21-2011, 01:27 PM
  2. Welcoming "Docofthebay" to the "Big Boat" AND "Diesel" Club!
    By tobnpr in forum General Discussion
    Replies: 11
    Last Post: 08-14-2010, 08:28 PM
  3. JRC 1000 Radar Manual "online" downloads?
    By JohnEGraham in forum Modifications/Customizations
    Replies: 2
    Last Post: 05-15-2010, 08:15 AM
  4. "The Tiki Bar" vs the "Holding Tank"
    By CSR_Admin in forum Announcements & FAQs
    Replies: 9
    Last Post: 05-11-2009, 07:33 PM
  5. Open Array "Bearing Pulse Error- Fixed.
    By 330DA in forum Electrical Stuff
    Replies: 0
    Last Post: 05-12-2008, 08:23 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •